Na ovoj stranici objavljivati će se sve vezano uz permakulturu / permanentnu (agro)kulturu.
Pridružite nam se...
Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima.
Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično.
Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze. U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht.
Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad žlijezda slinovnica i probavnih organa. Listovi, stabljike, plodovi i korijenje imaju ugodan miris i okus koje je isprva slatkast, potom pomalo ljut i gorak. Usitnjeni listovi i stabljike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima.
Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko. Stabiljke i korijenje također se mogu ušećeriti. Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svijetlijim šumama. No kod nas je kao samonikla razmjerno rijetka. Anđeliku jednostavno možete uzgojiti iz sjemena. Vrlo je otporna, a odgovaraju joj vlažno tlo i umjerena klima. Dobro uspjeva na suncu i polusjeni.
SASTOJCI: 200g nasjeckane anđelike (cijela biljka), 5l hladne vode
PRIPREMA: Anđeliku stavite u hladnu vodu i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature 33 do 38°C
PRIMJENA: Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi.
SASTOJCI: žličica korijena anđelike, 3/4 šalice vode
PRIPREMA: Stavite korijen anđelike u vodu i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite.
PRIMJENA: Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana.