Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Anđelika (Angelica archangelica)

Korijen ove biljke od davnina se rabi za liječenje gotovo svih probavnih tegoba, no korisna je i protiv kašlja, prehlade, gripe i bronhitisa. Ostali dijelovi mogu se dodavati jelima kao začin.

Anđelika

Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima.

Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično.

Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze. U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht.

Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad žlijezda slinovnica i probavnih organa. Listovi, stabljike, plodovi i korijenje imaju ugodan miris i okus koje je isprva slatkast, potom pomalo ljut i gorak. Usitnjeni listovi i stabljike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima.

Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko. Stabiljke i korijenje također se mogu ušećeriti. Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svijetlijim šumama. No kod nas je kao samonikla razmjerno rijetka. Anđeliku jednostavno možete uzgojiti iz sjemena. Vrlo je otporna, a odgovaraju joj vlažno tlo i umjerena klima. Dobro uspjeva na suncu i polusjeni.

Nisu zabilježeni štetni učinci, no anđeliku ne treba uzimati tijekom trudnoće i dojenja, kod povišenog šećera ili uz pripravke za sprječavanje zgrušavanja krvi. Korijen ne berite sami jer ga se lako može zamijeniti štetnom biljkom.

Kupka protiv reume i problema sa živcima

SASTOJCI: 200g nasjeckane anđelike (cijela biljka), 5l hladne vode

PRIPREMA: Anđeliku stavite u hladnu vodu i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature 33 do 38°C

PRIMJENA: Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi.

Čaj od anđelike protiv probavnih smetnji, prehlade i kašlja

SASTOJCI: žličica korijena anđelike, 3/4 šalice vode

PRIPREMA: Stavite korijen anđelike u vodu i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite.

PRIMJENA: Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana.