Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Jednostavni ljekoviti pripravci

Jednostavni ljekoviti pripravci

Svježe ubrano bilje obično ima veću ljekovitu vrijednost, no nije uvijek na raspolaganju. Budući da se sušenjem smanjuje zapremina, žličica sušenog bilja odgovara trima žličicama svježeg bilja. Stručnjaci razlikuju nekoliko vrsta čajeva.

  • Oparak se priprema tako da se bilje prelije vrelom vodom, ostavi da pokriveno odstoji desetak minuta pa procijedi.
  • Kod uvarka bilje se stavlja u hladnu vodu, promiješa i zagrijava dok ne zakuha. Tad treba odstajati deset minuta ili prema uputama.
  • Od korijena ili kore najčešće se priprema provarak. Bilje se prelije hladnom vodom, zakuha i pokriveno kuha oko pola sata.
  • Od bilja koje sadrži sluzi ili su osjetljive na toplinu priprema se naljev tako da ih prelijete hladnom vodom i ostavite da pokriveno stoji nekoliko sati.
  • Čajevi se pripremaju uvijek svježi, osim ako trebate samo šalicu za cijeli dan. Ljekovite čajeve treba piti polako, u gutljajima. Čaj za znojenje i protiv prehlada pije se vruć, a čaj protiv probavnih tegoba umjereno topao. Piju se nezaslađeni, no čajevima protiv dišnih puteva dobro je dodati malo meda. Za razliku od njih, čajeve protiv proljeva i gorke tvari ne treba sladiti jer je za njihovo djelovanje važan upravo gorak okus. Čajevi se mogu koristiti za obloge ili dodavati kupkama. Tinkture, dobivene namakanjem bilja u alkoholu, imaju snažnije djelovanje i obično se uzima sao desetak kapi na dan. Izvana se rabe za masiranje, najčešće kod bolova u mišićima i zglobovima.

Kronični bolesnici trebaju se posavjetovati sa stručnom osobom

Razgovarajte sa stručnom osobom o mogućim interakcijama između biljaka, dodataka prehrani i kroničnim bolestima. Stručna osoba će znati što smijete uzimati, osobito ako imate kroničnu bolest.

Djeci su potrebniji blaži biljni pripravci

Osim ako neki pripravak nije specifično namijenjen djeci, pitajte stručnjaka prije no što pripravak date djetetu.

Oprezno s biljkama tijekom trudnoće

Neke biljke nisu za trudnice. U trudnoći nemojte uzimati ljekovito bilje, dodatke prehrani ili bilo kakave lijekove bez prethodnog razgovora s stručnom osobom.