Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Začinite svoj balkon!

Začinite svoj balkon cvijećem

Određena količina sunca je potrebna većini bilja, ali osim toga, oni vrlo lako mogu rasti na balkonu i dati široku paletu oblika i boja lišća, baš kao i cvijeće, te ćete imati zanimaciju tijekom cijele godine. Bilje dolaze u širokom rasponu veličina, od visoke angelika, koromača, ljupčaca i boražine koji svi mogu narasti preko 1m, do najmanjeg grčkog bosiljaka, vlasca, peršina, majčine dušice koji neće vjerojatno izrasti iznad 30cm. Prilikom planiranja biljka koje ćete uzgojiti na svom trebate imati na umu da najviše bilje treba uzgaja u velikim lončanicama koje ćete postaviti uza zid dok ćete niže sorte uzgajati na prozorskoj dasci, u visećim košarama ili kutijama na policama uz zid.

Boja i oblik lista

Kod pozicioniranja biljke, dobro razmislite o obliku i boji lista. Neke vrste kao što su rutica i buhač, koje se uobičajeno ne koriste u hrani, vrijedne su za uzgoj radi svog ukrasnog lišća.
Mnoge biljke imaju šaroliko lišće poput metvice i timijana ili imaju list koji može doći u različitim bojama, kao što su kadulja i bosiljak, pa miješanje sorti stvara interesantnu sliku.

Uključite i neke zimzelene biljke, kao što su ružmarin, timijan i lovor, tako da će vaš balkon će biti zelen, čak i zimi.

Dopustite bilju da procvjeta

Ukoliko vam neko bilje procvjeta ono će vam skratiti vrijeme berbe. Međutim, neke od cvjetova su dekorativni i jestivi, te mogu poslužiti kao dodatak okusa i dekoracije hrane.

Dobar primjer navedenog su boražina, vlasac i dragoljub. Da bi imali i cvijeće i listove za začinjavanje hrane, uklonite cvjetne glavice sa nekih biljaka, tako da možete koristiti listove, dok druge ostavite da uđu u svoj prirodni tijek, neka procvjetaju i obojaju vaš balkon.

Gdje pozicionirati vaš vrt?

Većini biljaka je potrebno sunce za barem veći dio dana kako bi dobro napredovala. Balkoni često imaju prednost jer dobivaju većinu svjetlosti i sunca koje neće zakloniti zgrada ili krošnja stabla. Tako da će većina biljaka biti sretna na istoku ili zapadu, baš kao i na balkonima koji su okrenuti na južnu stranu. Oni koji trebaju manje sunca su metvica, primorski vrijesak, rutica (ruta), vlasac, matičnjak, angelika i kiseljak. Oni koji zahtijevaju više sunca kako bi potakli aromu u njihovim listovima su bosiljak, korijander, estragon, timijan, kadulja, boražina, kopar, komorač, peršin, mažuran i ružmarin.

Osim toga evo još mjesta na koja možete dodati biljke:

 • Veliki prozor. Dobri uvjeti. Ima sunca.

  Chlorophytum, Cordyline, Ficus decora, Peperomia i Sanseverija su sve lisnate biljke koje bi mogli uzgojiti. Većina cvjetnica također će biti sretna na ovom mjestu, ali ih rijetko treba stalno držati na tom mjestu. Obično ih se preseli negdje drugdje kad im cvatnja stane. Među onima koji su prikladni su: Beloperone guttata (biljka račić), Geranij, vodenika, nedirak (Impatiens sultanii, temnoge druge.

 • Bočni prozor. To je vruća, negostoljubiva stranica.

  Pokušajte s koleusom (ukrasna kopriva), Beloperone guttata (biljka račić), geranij (Geranium) ili kaktus. Vodite računa da ovdje biljke dobivaju određenu količinu vode.

 • Položaj uza zid

  Ficus elastica (fikus), Monstera (Monstera deliciosa), Maranta, sve ostale lisnate biljke koje uspijevaju na sobnim temperaturama. Položaj također će se pokazati dobrim za mnoge cvjetnice, uključujući gloksinije, Afrička ljubičica (Saintpaulia) i mnogi drugi.

 • Procijepi u blizini vrata. Vrlo neprijateljski mjesto.

  Atraktivan je na ovom mjestu ciperius vjerojatno će tamo preživjeti. Chlorophyturn također će vjerojatno to izdržati, ali će biti vrlo blijeda. Ostale biljke s kojima vrijedi pokušati su Zebrina ili Tradescantia (puzavac) i Hedera helix (obični bršljan).

 • Lončanice

  Bit će vam potrebne velike lončanice ako želite uključiti visoke biljke koje smo gore naveli (provjerite svakako koju težinu vaš balkon može podnijeti.). Postavite kuke na rukohvate balkona za niske biljke, ali pobrinite se da su dobro osigurani.

  Grupirajte broj lončanica u jednom kutu s počevši s visokim boražinom, komoračem, koprom ili angelikom . Smjestite biljke srednje visine, 30-60cm, ispred visokih, kao što su melisa, menta, ružmarin, kadulja ili estragona, a zatim dodajte niske posude malog bilja ispred.