Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Kako sagraditi začinski vrt u obliku spirale (pužnice)?

Čini mi se da je puno ljudi zainteresirano za izradu vrta u obliku spirale, i to s razlogom, jer ako je vrt pravilno izgrađen potrebno je malo održavanja i možete u svojim biljkama uživati tijekom cijele godine. Za mene vrt u obliku spirale obuhvaća sva načela permakulture što podrazumijeva blizinu kuće sve do uključivanja u izradu i malog ribnjaka, tako da žabe mogu za vas tj. umjesto vas loviti puževe.  

Osnovna ideja koja stoji iza ovakvog dizajna vrta je da se dobije što više različitih biljaka u ograničenom području. Spiralnim dizajnom i različitim visinama u različitim dijelovima vrta stvarate nekoliko različitih okolnih uvjeta koje inače ne bi bilo moguće ostvariti na tako malom prostoru. Mali prostoru također znači da su ovakvi vrtovi idealni za manja područja, dok je berba i zalijevanje vrlo jednostavno.

Sam princip je vrlo jednostavan. Počinjete sa gredicom u koju ćete saditi. Nju drži struktura od kamenja, cigle ili bilo čega što može apsorbirati toplinu sunca tijekom dana. Ta toplina sa cigle ili kamena će se prenositi na zemlju. Vrh spirale imat će više sunca, ali na njemu će poroznost kroz slojeve biti veća, za razliku od donjih dijelova. Na ovaj način imate zadan početak odabira biljaka, ovisno o uvjetima u različitim dijelovima vrta. Međutim, na ovaj način možete posaditi timijan blizu metvice ili medvjeđeg luka. Na dnu same spirale možete staviti (a i ne morate) jezerce u kojem će obitavati žabe i koje će vam na taj način davati vlažnije uvjete.

Za početak gradnje, morate prvo naravno odabrati mjesto gdje ćete postaviti svoj novi začinski vrt. Računajte da je promjer ovog vrta oko 2m i da bi bilo idealno da bude blizu kuhinje. Postavite vrt na mjesto gdje ima dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom dana, kako bi vaše mediteranske biljke bile sretne, a opet gledajte da on nije predaleko od kuće zbog njegove dostupnosti.

Začinski vrt u obliku spirale

Slika 1. Shematski prikaz spiralnog vrta gledan iz ptičje perspektive

Kada ste pronašli idealno mjesto  izmjerite svoj ​​krug tako da ćete u sredinu postaviti štap na kojega ćete vezati konopac (ili uže) duljine 1m. Ovako ćete dobiti obrub kruga, uzmite nož ili nešto čime bi ovo mogli obilježiti na tlu. Nema potrebe da imate baš precizno iscrtan krug, možete to učiniti onako otprilike. Ako želite veći vrt, jednostavnije je da ponovite isti dizajn do njega i dobijete Yin-Yang uzorak. Kao što se može vidjeti na slijedećoj slici.

Dvostruki začinski vrt u obliku spirale

Slika 2. Shematski prikaz dvostrukog spiralnog vrta za one koje mogu i žele više.

Oko vanjskog dijela kruga postaviti debeli sloj kartona (sa kojega ste uklonili sve plastične dijelove) ili novine. Na taj način sprječavate rast korova po kamenju ili ciglama. Pokušajte usmjeriti kraj spirale prema sjeveru kako bi poboljšali njegovu učinkovitost. Osim toga na ovaj način ćete se pobrinuti da je mikroklima koju pokušavate dobiti u idealnim uvjetima.

A sada idemo na zabavni dio. Uzmite kamenje ili bilo što drugo što možete iskoristiti. Vrt napravljen od kamenja i cigli je zgodan jer materijala često možete naći u okolici samog vrta. Započnite tako što ćete kamenje postaviti u oblik spirale. To će biti temelji. Mali savjet: zadržite atraktivnije kamenje za vrh spirale, ovo je permakultura, ali možemo se poigrati i sa estetikom. Kamenje oko samog ruba mora biti ukopano u zemlju. Sredina će biti izdignuta. Pokušajte da ta visina bude oko 1 metra, ali nemojte se strogo držati pravila i brojki. Pustite da vas mašta vodi i slušajte prije svega što vam priroda govori. Kako zid postaje sve viši, počnite ga ispunjavati sa šljunkom, ovo će vam osigurati dobru propusnost i spriječit će urušavanje kamenja kako ga postavljate u visinu. Koju vrstu šljunka ćete koristiti ovisi opet o vama, koristite što imate oko sebe i do čega možete relativno lako doći. Nemojte trošiti novce na neki specifični šljunak. Ne zaboravite ostaviti dovoljno prostora za kompost i površinski sloj zemlje. Nakon toga možete ga formirati kao povišenu gredicu.

Dvostruki začinski vrt u obliku spirale

Slika 3. Shematski prikaz slojeva organskog materijala koji je ugrađen u spiralni vrt

 

Tradicionalisti će vam reći da spirala treba ići u smjeru kazaljke satu ukoliko ste na sjevernoj hemisferi, tj. suprotno od smjera kazaljke na satu ako ste na južnoj, međutim, vi napravite kako mislite da je najbolje za vas.
Naposljetku, kraj spirale može biti završen  sa kamenjem ili ako se odlučite za ribnjak pokušajte ga postaviti u razini s tlom, te predvidite nešto što životinje mogu koristiti za ulaz i izlaz.

Kada je vrt gotov, dobro ga zalijte i pustite vodu i zemlju da se slegne. Kada ste i s time završili možete započeti sa sadnjom svog bilja. Samo imajte na umu da ćete bilje, koje zahtijevaju ne tako visoku vlagu, saditi na vrhu spirale, dok ćete one koje vole vlažnije uvijete saditi pri dnu. Također što morate imati na umu je i konačna visina zasađenog bilja jer će to utjecati na raspored okolnog bilja, zbog hlada kojega će stvarati visoka biljka. Preporučila bih da iz ovog vrta izostavite lovor jer on se može razviti u veliku i bujnu biljku.

Začinski spiralni vrt u obliku pužnice

Slika 4. Prikaz dizajna spiralnog vrta sa mjestima predodređenima za određene začinske i aromatične biljke

Presjek spiralnog vrta

Slika 5. Presjek AA spiralnog vrta – vrlo skroman vrt presjeka 2m i visine 1m u kojem se nalaze uobičajeno začinsko i aromatično bilje. Prostorno se nalazi u blizini kuhinje.

 

Baš kao i kod sađenja povrtnica, nema smisla popuniti vrt s vrstama koje su egzotične i koje nećete koristiti. Radije zasadite ono što često koristite. 

Nemojte zaboraviti da ove biljke za pravo ne trebaju nikakvo gnojivo i njih će rijetko kad napasti neki nametnik. Tlo će izvući prednosti ukoliko mu dodate organski materijal. Kompost je najbolji izbor i preporučam da si sami održavate i radite svoj kompost. Neki preporučaju životinjsko gnojivo, ali ja nisam pobornik navedenoga. Neki preporučaju treset, ali to je posebna tema za sebe.

Nakon svega ovoga, preostaje vam da se bacite na posao, dizajnirate svoj vrt i počnete uživati u čistim, zdravim i ljekovitim biljkama koje će vam on dati.