Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Poziv na 72-satni tečaj permakulture u Splitu

72-satni tečaj permakulturalnog dizajna u Splitu Po prvi puta do sada, 72-satni tečaj permakulturnog dizajna organizira se u Splitu, od 29. lipnja do 8. srpnja u prostoru kluba Kocka. Ovo je prvi puta do sada da se ovakav tečaj održava na prostoru između Istre i Dubrovnika, i idealna je prilika za sve simpatizere permakulture koji gravitiraju oko Splita, da uoči godišnih odmora, ljetnih praznika i početka pravih vrućina nauče ono što več dugo očekuju...

Permakultura

Telegrafski definirano, permakultura je praktična integralna samoodrživost.

Jedna od malobrojnih zaista izvedivih "zasuči rukave" alternativa društvenom i ekonomskom začepljenju koje svjedočimo svakim danom sve više, permakultura je zaokružen komplet disciplina, koja nadahnjuje ljude na šest kontinenata već 40-ak godina. Ponekad nazivana i "deep ecology", ona je opisana - izvan svake otrcane fraze, kao ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese.

Može li se permakultura naučiti i koristiti svakodnevno? Upravo u tome tečajevi odlaze korak dalje od knjiga ili jednodnevnih radionica, i idealno se na njih nastavljaju.

"72-satni tečaj"

Tijekom 10 dana, ovaj prilično intenzivan tečaj je raspoređen na dva vikenda (cjelodnevno 10-20h) i na radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h), kako bi zaposleni ili studenti mogli prisustvovati.

Zadnja dva dana su rezervirana za praktične radove polaznika, a prije toga prolazi se kroz slijedeće segmente:

  • uvod: u kakvom su stanju okoliš i društvo ("5 katastrofa - 5 elemenata")
  • osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika
  • tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, trajnice,
  • voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni WC,
  • održiva i prirodna gradnja, tipovi gradnje, tehnike i materijali,
  • energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa, itd), energija u kućama,
  • urbana PK, rješenja za grad i male prostore,
  • društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Na ovom tečaju vas očekuju iskusni permakulturni instruktori:

Ivan Gregov (likovni umjetnik, dugogodišnji eko-aktivist, ko-autor projekta "Urbani povrtnjak")

Bruno Motik (guru za uradi-sam energetiku, ko-autor knjige "Zeleni alati")

i Sunčana Pešak (krajobrazna dizajnerica, jedna od pokretačica GSR sistema, nekadašnja voditeljica udruga Rustica i Mreža eko-sela Balkana).

Što je cilj ovakvih tečajeva?

72-satni" tečaj nudi uvođenje u bogat interdisciplinarni svijet praktične održivosti, što je praksa prepoznala kao najbolji stimulans za početak praktičnog djelovanja (bavljenja permakulturom). Tako je ovaj tečaj standardiziran svugdje u svijetu. Po završenom tečaju, polaznici dobivaju međunarodno priznat certifikat.

Još važnije za polaznike jest to da kućama odlaze sa konkretnim nacrtima za vlastite projekte (npr. stan, kuća, imanje, terasa, itd), koji se razvijaju na ovom tečaju i nakon njega. Dakle cilj "72-satnog" tačaja (koji se često naziva i PDC – permaculture design course) nije toliko naučiti kako se zasadi sadnica, već nešto fundamentalnije – kako napraviti perkmaklturni dizajn, kao ishodište svakog bavljenja permakulturom.

I na poslijetku, "72-satni" PK tečaj pravo je mjesto za svakoga tko se pita o ekološkoj, ekonomskoj, energetskoj ili društvenoj sutrašnjici u kontekstu sve kriznijeg 21. stoljeća.

Nakon završenih tečajeva, često se oformljuju grupe polaznika koje nastavljaju zajednički rad na permakulturnim projektima.

Cijena

72-satni tečajevi često variraju u cijeni, ovisno o okolnostima, mjestu i formatu održavanja, itd. Ovaj tečaj spada u red onih sa sniženom, pristupačnijom cijenom. Ovaj tečaj pokriva sve djelove kao i njegov europski ili svjetski ekvivalent, koji se naplaćuje preko 400 eura.

Nakon tečaja, polaznicima će biti ponuđen još jedan dan praktičnog rada izvan grada.

Puna cijena tečaja je 1280kn.

Cijena za studente i nezaposlene je 1080kn (uz potvrdu o statusu).

U cijenu su uračunati obroci tijekom dva vikenda.

Broj sudionika je ograničen na 20, a prijave se primaju do 26. lipnja.

Mjesto, vrijeme, i kako se prijaviti?

Tečaj će se održati između od 29. lipnja do 8. srpnja. 2012. u prostorima kluba Kocka, Savska BB u Splitu.

Početak je u petak 29. lipnja u 19h.

Za više informacija i detaljniji raspored tečaja obratiti se može na mail, gdje se također može i zatražiti prijavnica: ured@permakultura.org