Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Sjetveni kalendar

Siderički Mjesec

Mjesec u 27.3 dana jedanput obiđe Zemlju. Za vrijeme tog kruženja prolazi mimo svih 12 područja Zodijaka. Svaka dva do četiri dana dolazi pred novo zviježđe. Mjesec posreduje na našu Zemlju snage onog zviježđa ispred kojeg putuje i to putem klasičnih elemenata (toplina, zrak/svjetlo, voda, zemlja).

U početku smo tek usput primjećivali da je i promatranje vremenskih prilika potrebno za naša istraživanja u vezi biljaka. No, pri tom promatranju se vrlo brzo pokazalo da i tu postoje zakonitosti. Tako su dani što su donosili dobar razvitak lišća pokazivali veliku sklonost vlazi. Dani s najvećom vlagom i s najviše oborina u mjesecu, uvijek su bili ti "dani lista". Iz promatranja vremena također je proizlazilo da klasične elemente treba dodijeliti određenom biljnom organu.

Kao što smo već spomenuli, Mjesec dolazi svaka dva do četiri dana pred novo zviježđe. To znači da se svaka dva do četiri dana pojedini impulsi mijenjaju (npr. nakon dva do četiri dana voda se mijenja u toplinu). Približno svakih devet dana Mjesec dolazi pred trigon snaga jednog te istog tipa i onda djeluje isti impuls.

Okopavanjem i prskanjem kremenom, koje provodimo u ritmu trigona, ponovno potičemo impuls što ga je sjeme primilo za sjetve. Te temeljne zakonitosti, međutim, ne vrijede uvijek. Opozicije planeta mogu te impulse promijeniti, položaji trigona mogu aktivirati neki drugi element, a ne onaj što ga Mjesec toga dana posreduje. Brojne konjunkcije djeluju negativno.

Sjetveni kalendar

Na osnovu naših iskustava utvrdili smo da su za vrtlare i poljodjelce od odlučujućeg značenja djelovanje planeta, zviježđa Zodijaka i drugih činitelja iz područja izvan Zemljine atmosfere.