Na ovoj stranici objavljivati će se sve vezano uz permakulturu / permanentnu (agro)kulturu.
Pridružite nam se...
Anis (Pimpinella anisum, Apiaceae) već se stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove.
Anis također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme.
Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kada bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku.
Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Za poboljšanje okusa anis se dodaje pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki ouzo i francuski pernod. Također se rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.
U vanjskoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Sjemenke anisa prikupljaju se u jesen nakon cvatnje, suše se, a zatim ih treba spremiti na suho i tamno mjesto. Želite li uzgojiti anis, posijte sjeme u vrijeme kad biljka cvjeta, odnosno u kasno proljeće. Anis je otporna biljka kojoj najviše odgovara bogata i dobro drenirana pjeskovita zemlja. Najbolje će uspjevati na sunčanu ili blago zasjenjenu mjestu.
SASTOJCI: Žličica zdrobljenih sjemenki anisa, šalica vode
PRIPREMA: Žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu samo pola žličice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Oijete li ga kao lijek za bolest dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku.
PRIMJENA: Dva, tri puta na dan nakon jela.
SASTOJCI: 30g anisovih sjemenki, 40g listova kadulje, 30g paprene metvice
PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj dvije, tri žličice mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite.
PRIMJENA: Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan.