Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Anis (Pimpinella anisum, Apiaceae)

Dobro poznato sredstvo za liječenje probavnih problema i olakšavanje grčeva također je korisno i protiv kašlja, a na glasu je i kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene.

Anis (Pimpinella anisum, Apiaceae)

Anis (Pimpinella anisum, Apiaceae) već se stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove.

Anis također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme.

Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kada bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku.

Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Za poboljšanje okusa anis se dodaje pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki ouzo i francuski pernod. Također se rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U vanjskoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Sjemenke anisa prikupljaju se u jesen nakon cvatnje, suše se, a zatim ih treba spremiti na suho i tamno mjesto. Želite li uzgojiti anis, posijte sjeme u vrijeme kad biljka cvjeta, odnosno u kasno proljeće. Anis je otporna biljka kojoj najviše odgovara bogata i dobro drenirana pjeskovita zemlja. Najbolje će uspjevati na sunčanu ili blago zasjenjenu mjestu.

Upozorenje. Nisu zabilježeni ikakvi štetni učinci. Ipak, neki sastojci anisa djeluju na hormonalni sustav, pa ga je sigurnije izbjegavati ako uzimate kakve hormonske preparate.

Čaj od anisa protiv kašlja i probavnih tegoba

SASTOJCI: Žličica zdrobljenih sjemenki anisa, šalica vode

PRIPREMA: Žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu samo pola žličice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Oijete li ga kao lijek za bolest dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku.

PRIMJENA: Dva, tri puta na dan nakon jela.

Mješavina za grgljanje protiv upala usne šupljine i krajnika

SASTOJCI: 30g anisovih sjemenki, 40g listova kadulje, 30g paprene metvice

PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj dvije, tri žličice mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite.

PRIMJENA: Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan.