Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Kako uzgojiti začinsko bilje?

Uzgoj bilja i začina za kulinarske i ljekovite svrhe jedan je od istinskih užitaka rada u vrtu. Te biljke je lako uzgojiti u domu ili vrtu. Priprema tla i odabir pravog mjesto ključ su uspjeha za rastu odabranih kultura. Ljuti začini su veći izazov, jer većini su potrebni tropski uvjeti da opstanu i rastu. Međutim, začini, uključujući đumbir, korijander i hren mogu uzgajati vrtlari. (Napomena:. Iako neki ljudi koriste pojmove bilje i začin naizmjenično, oni su u različitim botaničkim kategorijama. Općenito, bilje dolaze iz lišća na biljkama koje nemaju drvenastih stabljika dok začini dolaze iz voćki biljaka, korijena ili drveta.)

Korak 1

Odlučite koje bilje i začine želite uzgojiti. To je važno jer okoliš koji je potreban za uzgoj može se razlikovati ovisno o vrsti. Na primjer, đumbir želi samo blago sunce i bez vjetra, bosiljak treba puno sunca i dok origano raste najbolje u djelomično sunčanom okolišu. Ovisno o tome koju vrstu želite uzgojiti određuje gdje ćete postaviti gredicu.

Odabir začinskog bilja za uzgoj

Korak 2

Pronađite svoje bilje i začinsko bilje. Uobičajena bilja bit će dostupna u lokalnim rasadnicima. Đumbir se može kupiti u trgovine i iz rizoma natopljenog u vodi preko noći kako bi uklonili sve usporivače rasta. Međutim, više egzotično bilje i začine će biti potrebno naručiti iz posebnih rasadnika ili iz online kataloga.

Pronađite bilje i začinsko bilje

Korak 3

Pripremite svoju gredicu. Sve biljke najbolje rastu tlu sa dobrom drenažom. Preokrenite tlo uz pomoć vila ili orača prema dolje najmanje 15 cm, te umiješajte organski materijal u tlo.

Pripremite svoju gredicu

Korak 4

Testirajte pH svog tla. Većina bilja vole neutralno do blago kiselo tlo.

Testirajte pH tla

Korak 5

Presadite biljke u dobro oblikovanu gredicu tako što ćete napraviti rupu malo veću od korijena. Češnjak i đumbir zasađen iz češanja ili rizoma trebaju biti posađeno najmanje 6 cm duboko u tlo. Sjeme treba biti posađeno u tlo u dubinu koja je bar tri puta dublja od dužine sjemena.

Sađenje biljaka u gredicu

Korak 6

Pažljivo zalijte zemlju kako ne bi poremetili biljke ili posađeno sjeme. Zalijevanje s poljevačicom je lakše primijeniti na osjetljive biljke od crijeva.

Zalijevanje zemlje s polijevačicom

Korak 7

Orežite lisnato bilje sa čistim škarama kako ono raste kako bi potaknuli širenje, te uklonite starije lišće.

Orezivanje biljaka

Korak 8

Gledajte i liječite vaše biljke od oštećenja koje uzrokuju insekti oštećenja ili od bolesti. Iako većina bilja nije poželjna meta insektima, neke gusjenice vole kopar i koromač.

Gledajte i liječite vaše biljke