Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Kako napraviti plastenik za 0 kuna

Kako napraviti plastenik za 0 kn Da biste došli do plastenika za 0 kn, potrebno vam je: tri deblje daske, dvije letve (tanke daske), dva kolca, najlon, utezi (teške stvari za pričvrščivanje najlona), a od alata: ručna pila za drvo (ili ručni cirkular), bušilica s nastavkom za šarafljenje šarafa, mala flekserica (ili šmirgl papir), čekić, 60 šarafa ili čavala. Ako je što zaboravljeno, sigurno ćete se sami sjetiti u izradi vlastitog plastenika. Idejno rješenje: Miroslav Kiš

 • Najbolje je iskoristiti neki postojeći zid ako za to imate prilike

  Najbolje je iskoristiti neki postojeći zid ako za to imate prilike.

 • Kolce zabijete u zemlju ili naslonite

  Kolce zabijete u zemlju ili naslonite (kao ovaj desno), postavite i zašarafite tri deblje daske tako da se kolko-tolko drže zajedno. Ne mora biti jako čvrsto, osim ako se ne želite namučiti pri rastavljanju :)

 • Postavite bočni najlon

  Postavite bočni najlon (ne mora biti nov, može imati i manje rupe po sebi.

 • Najlon na gornjoj strani pokrijete i učvrstite tankom letvom i zašarafite

  Najlon na gornjoj strani pokrijete i učvrstite tankom letvom i zašarafite (ili začavlate). Važno, jer se tako najlon neće trgati pod udarima vjetra. Rubove letve i donje daske (po potrebi) zaoblite fleksericom ili šmirgl-papirom, da se ne trga kad vjetar puše.

 • U sredini svijetlo-plave role najlona nalazi se željezna štanga

  U sredini svijetlo-plave role najlona nalazi se željezna štanga (teža je), ali može i bilo kakva motka, drška od metle i sl. Važno je da je iste dužine kao i širina najlona koji koristite, ili malo duža.

 • Kraj pokrovnog najlona zašarafite (ili začavlate) preko letve, kao na slici

  Kraj pokrovnog najlona zašarafite (ili začavlate) preko letve, kao na slici.

 • Razmotavate najlon preko dasaka konstrukcije i stavljate na njega utege (teži su bolji)

  Razmotavate najlon preko dasaka konstrukcije i stavljate na njega utege (teži su bolji). Ako je konstrukcija dugačka, po sredini.

 • Stavite lakšu prečku (kao na slici), da se najlon ne ulegne po sredini

  Stavite lakšu prečku (kao na slici), da se najlon ne ulegne po sredini.

 • Laka, privremena konstrukcija iz drugog kuta. Opazite pripremljene utege na dasci lijevo i desno dolje

  Laka, privremena konstrukcija iz drugog kuta. Opazite pripremljene utege na dasci lijevo i desno dolje.

 • Konstukciji je potrebna još jedna letva na samom rubu preko kojega će se spustiti pokrovni najlon

  Konstukciji je potrebna još jedna letva na samom rubu preko kojega će se spustiti pokrovni najlon. U ovom slučaju upotrijebili smo 2-metarsku limenu vaservagu (nismo imali više dugačkih letava :) )

 • Pokrovni je najlon spušten, svi utezi su na mjestu...

  Pokrovni je najlon spušten, svi utezi su na mjestu... nemojte zaboraviti oštrim predmetom izbušiti nekoliko rupa na pokrovnom najlonu (ili na sredini ili tamo gdje mislite da će se napraviti jezerce od kiše i povući cijeli najlon prema dolje). Neodrolani dio najlona fiksiran je malim kolčićima zabijenim u zemlju - na lijevom i desnom kraju, uz same kolce. Ako to ne učinite, vjetar će učiniti svoje, pa ćete morati popravljati.

 • Voila! Plastenik je gotov, a stiroporčići s presadnicama su već u plasteniku

  Voila! Stiroporčići s presadnicama su već u plasteniku. Ovo možda i nije hi-tech rješenje, ali vam može pomoći da korisno upotrijebite stare daske, letve, najlon i ostale stvari koji inače stoje. Konstrukciju lako možete ukloniti kad više nije potrebna.