Prijatelji

2. nacionalna permakulturna konvergencija

1. nacionalna permakulturna konvergencija

Prva nacionalna permakulturna konveregencija bila je održana 11. i 12.9.2010. na Recikliranom imanju u Vukomeriću.

institut Permakulture Hrvatske (dalje: iPeHa) saziva 2. nacionalnu permakulturnu konvergenciju u Hrvatskoj za subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja 2013. Kako je izgledala prošla konvergencija naći ćete ovdje, a jedan lijep prikaz tog običaja permakulturista (na engleskom jeziku) je ovdje. Tim koji organizira konvergenciju objavit će mjesto održavanja, program i satnicu naknadno, najkasnije do 19. svibnja 2013.

Mjesto održavanja bit će Zagreb, u prostorijama Osnovne škole Matije Gupca na Knežiji.


Isječak iz video priloga Rene Bakalovića za portal Index Apetit. O permakulturnom vrtu Osnovne škole Matije Gupca u Zagrebu govore ravnateljica škole Ljiljana Klinger i nastavnik Ratko Johan.


Permakulturna konvergencija je okupljanje praktičara permakulture kojoj je svrha razmjena znanja, prezentiranje permakulturnih projekata i dodjeljivanje kvalifikacija "diplomiranog permakulturnog dizajnera / diplomirane permakulturne dizajnerice".

Diplomirani permakulturni dizajneri i dizajnerice mogu se profesionalno baviti permakulturnim dizajniranjem i edukacijom te biti mentori kandidatima za stjecanje permakulturne diplome. Odluka konvergencije o dodjeli diplome permakulturnog dizajnera je važeća ukoliko joj prisustvuje najmanje dvoje diplomiranih permakulturnih dizajnera te ukoliko je donesena konsenzusom svih permakulturnih dizajnera koji prisustvuju prezentaciji radova kadidata. U odlučivanju o dodjeli diplome sudjeluju permakulturni dizajneri s certifikatom 72-satnog tečaja te diplomirani permakulturni dizajneri.

iPeHa poziva sve permakulturne dizajnerice i dizajnere koji žele diplomirati, i:

 • koji su završili 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja,
 • imaju najmanje dvije godine praktičnog iskustva u radu na permakulturnim projektima, te
 • imaju najmanje jednog diplomiranog permakulturnog dizajnera kao mentora,

da prijave svoje sudjelovanje i temu diplomskih radova koje će prezentirati na 2. nacionalnoj permakulturnoj konvergenciji u Hrvatskoj. Detaljnije o kategorijama radova ovdje.

Sudjelovanje mentora kandidata na konvergenciji je obavezno. Kandidati s većinom radova izvedenih u inozemstvu, odnosno kandidati kojima mentor živi i radi u inozemstvu, trebaju dokumentaciji priložiti pisano obrazloženje mentora, a ukoliko mentor zbog bilo kojeg razloga ne može osobno sudjelovati u prezentaciji radova kandidata na konvergenciji, onda se u prezentaciju kandidata uključuje putem video veze.

Kandidati za diplomu permakulturnog dizajnera prijavljuju se do 1. ožujka 2013. Detaljnu dokumentaciju svojih radova kandidati organizatorima trebaju dostaviti do 1. travnja 2013. (naknadno promijenjeno na 15. travnja 2013.). Kako bi nam olakšali organizaciju konvergencije, molimo sve ostale sudionike da se prijave najkasnije do 15. svibnja 2013.

Obrazac za prijavu je ovdje. Tko ne želi koristiti online obrazac neka se prijavi e-mailom.

Organizatori će svim prijavljenima detaljnije informacije i upute javiti e-mailom. Kandidati i sudionici sva pitanja u vezi s ovim javnim pozivom mogu poslati na e-mail adresu .

Permakulturna konvergencija je tradicionalni naziv za okupljanje zajednice permakulturista s nekog područja - u ovom slučaju Hrvatske - radi prezentacije radova kandidata za diplome permakulturnih dizajnera, međusobne razmjene informacija i znanja, te upoznavanja i povezivanja zbog budućeg zajedničkog djelovanja. Za one koji se aktivno bave primjenom permakulturne etike i načela u svojem životu i radu to je događaj koji se ne propušta.

Nakon prve nacionalne permakulturne konvergencije, održane 11. i 12. rujna 2010. u Vukomeriću na Recikliranom imanju (vidi fotku iznad), kada je dodijeljeno prvih sedam diploma permakulturnih dizajnera u Hrvatskoj, ovo je drugo takvo okupljanje permakulturne zajednice kod nas. Zapravo treće, ako bismo računali Sedmu međunarodnu permakulturnu konvergenciju - IPC7 održanu 2005. u Motovunu.

Program

Konvergencija će imati poučan i zabavan program: predstavljanje kandidata za dodjelu diploma permakulturnih dizajnera i njihovih diplomskih radova - uz dodjelu diploma, zatim odabrane prezentacije te aktivnosti formiranja krugova Instituta permakulture Hrvatske. Satnica je do posljednjeg dana podložna promjenama, što je dio zabave, a dostupna je ovdje.

Mjesto

Druga nacionalna permakulturna konvergencija bit će održana u subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja 2013. u Zagrebu, u prostorijama Osnovne škole Matije Gupca, Davorina Bazjanca 2, na Knežiji (mapa). Za one koji dolaze javnim prijevozom, najbliža tramvajska stanica je Vjesnik, na Savskoj cesti, tramvajske linije 4, 5, 14 i 17. Škola je od tramvajske stanice udaljena 10-ak minuta hoda (mapa).

Troškovi putovanja sudionika

Važno nam je da na konvergenciji sudjeluju predstavnici permakulturne zajednice iz cijele Hrvatske, pa i sudionici i gosti iz inozemstva. Stoga će sudionici solidarno nadoknaditi troškove putovanja onima koji su završili 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja, a zatraže naknadu putnih troškova. Preporuka je odabrati način prijevoza s najmanjim mogućim ekološkim otiskom, a nadoknada troškova putovanja može se zatražiti u cijelosti ili djelomično. Obrazac zahtjeva za nadoknadu troškova putovanja treba ispuniti prilikom plaćanja ulaznice. Procjenu troškova putovanja treba navesti prilikom prijave.

Kako to funkcionira? Negdje oko početka konvergencije zbrojit ćemo sve zahtjeve i objaviti ukupan iznos i koliko ispada po sudioniku kada se ukupan iznos podijeli s brojem sudionika. Zatim slijedi prikupljanje uplata i objava prikupljenog iznosa. Ako bude potrebno napravit ćemo i drugi krug prikupljanja uplata. Na kraju slijedi isplata troškova putovanja sudionicima koji su to zatražili (umanjena za njihov solidarni doprinos za troškove putovanja sudionika konvergencije). Obzirom da ne možemo biti sigurni da će solidarno prikupljanje novca za nadoknadu putnih troškova biti 100% uspješno, moguće je da će sudionicima ono što su zatražili biti nadoknađeno u potpunosti ili jednim dijelom.

Smještaj

Tko god ima takvih mogućnosti neka si sam pronađe smještaj kod rođaka ili prijatelja u Zagrebu. Tko god može i želi primiti nekoga od sudionika konvergencije u goste na noćenje neka to navede prilikom prijave.

Ulaznice

Troškove konvergencije podmiruju sudionici solidarno plaćanjem ulaznica po cijeni od 90 kuna (u cijenu je uključen obilan vegetarijanski ručak prvog dana) ili 50 kuna (za one koji donose svoju hranu). Ulaznice treba rezervirati prilikom prijave, a plaćaju se gotovinom, na početku prvog ili drugog dana konvergencije. Troškovi konvergencije odnose se uglavnom na prehranu sudionika i volontera, troškove prijevoza i putovanja, honorare organizatorima i ostale troškove. Sudionici će na svoje e-mail adrese dobiti financijski izvještaj konvergencije. Napomena: osobe koje zbog nekog razloga nisu u mogućnosti ili ne žele platiti ulaznicu, a važno im je sudjelovati na konvergenciji, neka se svakako jave organizatorima radi dogovora kako bismo im omogućili sudjelovanje.

Prehrana

Prvog dana konvergencije za sudionike koji rezerviraju ulaznicu po cijeni od 90 kuna bit će osiguran vegetarijanski ručak. Tko ne želi ručak neka si ponese vlastitu hranu. Drugoga dana konvergencija će s radom završiti do ručka. Sudionici trebaju donijeti svoje boce s vodom, te zdjelicu, šalicu i pribor za jelo (koje će nakon ručka sami oprati na za to predviđenom mjestu). Preporuka je izbjegavati plastično jednokratno posuđe, vrećice i ambalažu.

Krug za organiziranje konvergencije

 • Gordana Zagorec
 • Igor Jovičić
 • Ivan Gregov
 • Kristijan Đaković
 • Lina Šojat
 • Nenad Maljković
 • Ratko Johan
 • Sunčana Pešak

Prijave i rezervacije ulaznica ovdje. Tko ne želi koristiti online obrazac neka se prijavi e-mailom. Rok za prijave je do 30.5.2013.

Kontakt:

- e-mail:

- događaj pratite ili proslijedite na Facebooku.

Satnica je okvirna i podložna promjenama prema potrebama organizacije, odnosno sudionika konvergencije. Više informacija o prezentacijama ovdje.


Subota, 1.6.2013.

 • 9:00 - Dolazak i registracija sudionika
 • 10:00 - Početni krug: Uvod u konvergenciju
 • 10:20 - Financijska solidarnost konvergencije (objava ciljnog iznosa)
 • 10:30 - Mario Marić: Permakultura sa zubima, prezentacija
 • 10:50 - Ivan Gregov: Kamo idemo s permakulturom, prezentacija
 • 11:10 - Mirela Despotović: Early adopters u permakulturi u Hrvatskoj, prezentacija
 • 11:30 - Kratka pauza
 • 11:40 - Pitanja i razgovor o prezentacijama
 • 12:30 - Dimitar Samardjiev: prezentacija diplomskog rada
 • 13:00 - Rasprava o diplomskom radu i odlučivanje o dodjeli diplome
 • 14:00 - Pauza za ručak
 • 15:00 - Financijska solidarnost konvergencije (objava ishoda)
 • 15:10 - Formiranje krugova iPeHa
 • 16:30 - Tony Andersen: Međunarodno umrežavanje permakulturista, prezentacija, na engleskom jeziku
 • 16:50 - Pitanja i razgovor o prezentaciji, na engleskom jeziku
 • 17:00 - Radna akcija za one koji žele i mogu sudjelovati

 • Nastavak u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1

 • 20:00 - Pun kufer, dokumentarni film Tomislava Jelinčića o životu u eko-selu Blatuša
 • 20:45 - Neformalno druženje do rano u noć (jer sutra radimo)

Nedjelja, 2.6.2013.

 • 10:00 - Početni krug: uvod u drugi dan konvergencije
 • 10:10 - Prvi radni dogovori krugova (odvijaju se po učionicama)
 • 10:10 - Tony Andersen: Klimatske promjene: problem i rješenje, prezentacija (u jednoj od učionica), na engleskom jeziku
 • 11:30 - Gordana Dragičević: prezentacija diplomskog rada
 • 12:00 - Rasprava o diplomskom radu i odlučivanje o dodjeli diplome
 • 13:00 - Završni krug: Zaključivanje konvergencije
 • 13:30 - Radna akcija za one koji žele i mogu sudjelovati

Dokument Postupak i kriteriji za dodjelu permakulturnih diploma u Hrvatskoj s detaljnim opisom pravila za dodjelu diploma permakulturnog dizajnera koja vrijede na ovoj konvergenciji, odnosno do daljnjega, možete preuzeti ovdje.Dimitar Samardjiev, Skopje, Makedonija

 • web stranica: www.zelenataarka.mk
 • završen 72-satni tečaj: Skopje, lipanj 2011.
 • učitelji: Bruno Motik, Ivan Gregov, Sunčana Pešak
 • mentorica: Sunčana Pešak
 • evaluator: Bruno Motik
 • kategorije diplomskog rada: EDUKACIJA, MEDIJI I KOMUNIKACIJA

Pregled dosadašnjih aktivnosti u oblasti edukacija o osnovnim tehnikama permakulturnog dizajniranja i promocije permakulture u Makedoniji. Predstavljanje početne faze permakulturnog projekta osnivanja Istraživačkog centra za permakulturu u selu Sermenin. Prijavu preuzmite ovdje. Po otvaranju .pdf dokumenta preuzimate ga preko File / Download u lijevom gornjem kutu ili gumba u obliku strelice.


Prezentaciju možete pogledati ovdje
Gordana Dragičević, Zagreb, Hrvatska


Rad dokumentira sustavnu komunikaciju s javnošću kroz javne događaje i medije u svrhu informiranja, edukacije i razvijanja pozitivnih stavova o mogućnostima i praktičnoj primjeni osnova permakulturnog dizajniranja za urbane cjeline i gusto naseljena područja - s naglaskom na lokalizaciju uzgoja hrane i ekonomije, te razvija model komunikacije prema van koji je primjenjiv za promociju bilo kojeg drugog aspekta permakulture. Prijavu preuzmite ovdje. Po otvaranju .pdf dokumenta preuzimate ga preko File / Download u lijevom gornjem kutu ili gumba u obliku strelice.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


 • Ivan Gregov: Kamo idemo s permakulturom, prezentacija

Prezentacija nastoji sagledati put koji je permakultura u Hrvatskoj prešla od svojih početaka sredinom devedesetih, nakon čega je uslijedilo naglo ubrzanje zadnjih nekoliko godina. Cilj je da zajednički razmotrimo kamo želimo i možemo ići dalje s permakulturom u Hrvatskoj. Ivan će provocirati s tvrdnjom da usprkos velikom rastu aktivnosti u permakulturi i dalje nemamo viziju smjera i razvoja, niti jasan odgovor na pitanje želimo li daljnji rast. Trajanje: 20 minuta.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


Ivan Gregov je jedan od prvih diplomiranih permakulturih dizajnera u Hrvatskoj, organizator i voditelj brojnih 72-satnih tečajeva permakulturnog dizajniranja.


 • Mario Marić: Permakultura sa zubima, prezentacija

Kroz rastvaranje etičkih načela permakulture bit će izložena ideja kako cjelovitost permakulture, ali i načina života općenito, jedino može proizaći iz osjećanja Zemlje kao živog bića, kao planetarne životinje majke, te naše intimne povezanosti i interaktivne komunikacije s njom. To uključuje sve posljedice koje takva percepcija života donosi kao što su npr. način na koji se odnosimo jedni prema drugima, odbacivanje mehanicističke i produkcionističke paradigme, te otkrivanje neiscrpnog izvora snage za ostvarivanje punog potencijala nas kao ljudskih životinja. Trajanje: 20 minuta.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


Mario Marić jedan je od suosnivača grupe solidarne razmjene GSRijeda u Zagrebu; 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja završio je 2012. u Vukomeriću; sudjelovao je u radu Tima za dizajniranje iPeHa.


 • Mirela Despotović: Early adopters u permakulturi u Hrvatskoj, prezentacija

Prezentacija istraživanja kojemu je temeljni cilj bio otkrivanje karakteristika ranih usvajatelja (tzv. early adopters) permakulturnih ideja i praksi. Istraživanjem je otkriveno kako su neke njihove karakteristike: alternativniji način razmišljanja i življenja, spremnost u preuzimanju rizika i usvajanja novih ideja, svjesnost o značaju suživota s prirodom, održivi način življenja, izražena duhovnost, prakticiranje uzgoja hrane, pridavanje značaja zdravoj prehrani i zdravom načinu života... Trajanje: 20 minuta.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


Mirela Despotović je članica neformalne građanske inicijative Permakultura Dalmacija u Splitu; 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja završila je 2012. u Splitu; okućnica koju dijeli s partnerom poslužila je za prvi permablitz u Dalmaciji.


 • Nenad Maljković: Formiranje krugova iPeHa, facilitirani grupni proces

Nakon kratkog pregleda rada Tima za dizajniranje iPeHa i objašnjenja Open Space Technology metode koju ćemo primijeniti na formiranje krugova iPeHa, svi prisutni bit će pozvani da daju jednu ili više inicijativa za formiranje budućih radnih grupa nacionalne organizacije permakulturista u Hrvatskoj. Sudionici će dobiti upute kako učinkovito u kratkom vremenu dogovoriti ono što je potrebno dogovoriti za početak rada, te kako taj proces dokumentirati radi pripreme polazišta za buduće zajedničke aktivnosti. Tijekom cijelog procesa facilitator je nenametljivo na raspolaganju za podršku sudionicima.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


Nenad Maljković je socijalni poduzetnik, prevoditelj i permakulturni dizajner s posebnim interesom za podržavanje razvoja održivih zajednica i organizacija; od 2009. do 2011. jedan je od suosnivača i sustanara urbanog zajedničkog kućanstva u Zagrebu; organizirao je dva 72-satna tečaja permakulturnog dizajniranja i jednu radionicu šumskog vrtlarstva 2011. u Zagrebu, a 72-satni tečaj je završio 2012. u Vukomeriću. Inicirao je proces dizajniranja iPeHa i facilitirao rad Tima za dizajniranje iPeHa.


 • Tony Andersen: Međunarodno umrežavanje permakulturista, prezentacija (na engleskom jeziku)

O međunarodnom umrežavanju permakulturista i zašto su nam nužne međunarodne permakulturne konvergencije; razvoj praktičnih projektnih znanja i vještina te jačanje temeljnih načela permakulturnih strategija; opasnosti u vezi sa “srednjim slojem” svjetskog stanovništva. Trajanje: 20 minuta.


 • Tony Andersen: Klimatske promjene: problem i rješenje, prezentacija (na engleskom jeziku)

Permakulturni pristup problemu klimatskih promjena; kako su nastale, zašto se ne mogu riješiti samo uštedama i razvojem energetskih tehnologija, te nužnost strategije 10.000 stabala i pošumljavanja radi obnavljanja prirodnog ciklusa kruženja ugljika. Trajanje: 20 minuta.


Prezentaciju možete pogledati ovdje


Tony Andersen je arhitekt i diplomirani permakulturni dizajner iz Danske, bio je učitelj i mentor prvoj generaciji diplomiranih permakulturnih dizajnera u Hrvatskoj kojima je diplome dodijelio na Prvoj nacionalnoj permakulturnoj konvergenciji održanoj 2010. na Recikliranom imanju u Vukomeriću.


 • Pun kufer, dokumentarni film Tomislava Jelinčića

Dokumentarac o ljudima koji su odlučili napustiti gradski način života, ostaviti sve za sobom i otići živjeti daleko od civilizacije... Njima je pun kufer kapitalizma. Njima je pun kufer grada, smoga i gužve. Njima je pun kufer teških kufera. Film o ljudima koji su odlučili napustiti gradski način života, ostaviti sve za sobom i otići živjeti daleko od civilizacije, u prirodu zaselka sela Blatuša na Petrovoj gori, stotinjak kilometara od Zagreba. Šaroliku zajednicu ljudi iz svih dijelova Hrvatske okupio je glazbenik i izumitelj Robert Schenk. Zahvaljujući svom izumu za koji su se razgrabile mnoge svjetske zvijezde od Stinga do Santane, Robert se obogatio i kupio više od 60 hektara zemlje na kojoj je s istomišljenicima osnovao zajednicu i eko-selo. Usto, grade kućice od blata i slame prkoseći građevinskim lobijima te pokušavaju živjeti na principu plemena. Može li se to u 21. stoljeću? Trajanje: 43 minute.


Tomislav Jelinčić mnogima je poznat kao jedno od lica RTL televizije, a manje je poznato da je student završne godine magistarskog studija Filmske i TV režije (smjer Dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te da je 2004. diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Kao dugogodišnji novinar na nacionalnim televizijama autor je i desetaka dokumentarnih reportaža koje su se bavile fenomenima društva, politike i kulture. Filmografija: Brothers in arms (2011.), Odlazak barba predsjednika (2011.), Making of Carmen (2012.), Backstage 45 (2012.), Deadline/Lifeline (2013.).

Formiranje krugova iPeHa prvi je korak u širenju i otvaranju budućih aktivnosti nacionalne organizacije permakulturista u Hrvatskoj, onako kako je to razmatrano tijekom rada na društvenom dizajnu iPeHa koji je trajao do 5.11.2012. do 18.3.3013. Članovi Tima za dizajniranje iPeHa bili su (abecednim redom): Ada Stanulović, Andrea Ira Reichertz, Bruno Motik, Damir Šeler, Goran Hanžek, Iris Šetić Bravar, Jasna Turanjanin, Jasna Zmaić, Kristijan Đaković, Marija Heffer, Mario Marić, Nenad Maljković, Ratko Johan i Roman Kos.

Kada se okrećemo budućnosti dobro je sagledati što je sve do tada bilo i stvoriti osjećaj kontinuiteta. Osvrnimo se stoga najprije na prošlost.


Kronologija 1995. - svibanj 2013.

 • 1995. - desetodnevnim nizom predavanja učitelja permakulture Declana Kennedyja u više hrvatskih gradova u travnju 1995. iniciran je nastanak i rad Udruge "Hrvatska permakultura".
 • 1996. - u svibnju 1996. održan je u Zagrebu prvi 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja u Hrvatskoj. Voditelji su bili Patrick Whitefield i Tony Andersen.
 • 1996. - objavljeno hrvatsko izdanje knjige Uvod u permakulturu, autori: Bill Mollison i Reny Slay.
 • 2001. - početak Recikliranog imanja u Vukomeriću.
 • 2002. - počela djelovati Udruga "ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa".
 • 2002. - objavljena knjiga Put permakulture, autor Graham Bell.
 • 2004. - počeli djelovati Savez udruga "Mreža ekosela Balkana" i Društvo "Kneja".
 • 2004. - održan 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja u Lubenicama na otoku Cresu. Voditelj je bio Tony Andersen.
 • 2004. - objavljena knjižica Permakultura: vodič za početnike, autor: Graham Burnett.
 • 2005. - u Motovunu održana 7. međunarodna permakulturna konvergencija - IPC7.
 • 2005. - održan 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja u Šišanu kraj Pule. Mentor je bio Tony Andersen, a predavači Darko Feranda, Igor Drandić, Ivan Gregov, Miroslav Cerovac i Vlasta Radoičić.
 • 2007. - objavljena publikacija Kako do permakulturne diplome? koju je sastavila Marijana Jeričević.
 • 16. do 20.4. i 22. do 26.6.2010. - održan 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja u Blatuši. Voditelji su bili Graham Burnett i Stefan Geyer.
 • 11. i 12.9.2010. - na Recikliranom imanju u Vukomeriću održana 1. nacionalna permakulturna konvergencija. Kandidati za diplome došli su iz Hrvatske i Slovenije, a mentor i evaluator bili su Tony Andersen i Janez Božič. Iz Hrvatske je diplome permakulturnog dizajnera dobilo sedam osoba: Bruno Motik, Ivan Gregov, Karmela Kiš, Matko Šišak, Miroslav Kiš, Sunčana Pešak i Zoran Bračić. Iz Slovenije su diplome permakulturnog dizajnera dobile četiri osobe: Aljaž Plankl, Domen Zupan, Ira Zorko i Tomislav Gjerkeš.
 • 13.11.2010. - na Recikliranom imanju u Vukomeriću osnovan institut Permakulture Hrvatske (iPeHa) kao neformalna organizacija. Na osnivačkom sastanku bilo je 8 osoba: Bruno Motik, Ivan Gregov, Karmela Kiš, Matko Šišak, Miroslav Kiš, Siniša Pocrnčić, Sunčana Pešak i Zoran Bračić.
 • 2011. - organizirano nekoliko 72-satnih tečajeva u Zagrebu.
 • 30.9.2011. - u Balama je osmu diplomu permakulturnog dizajnera u Hrvatskoj dobio Igor Drandić. Mentor i evaluator bili su Janez Božič i Primož Krišelj iz Slovenije.
 • 2012. - organizirano više 72-satnih tečajeva u Zagrebu i drugim mjestima Hrvatske.
 • 1/5.8.2012. - u Njemačkoj održana 11. europska permakulturna konvergencija - EUPC11.
 • 6/8.8.2012. - u nastavku EUPC11 održana konferencija europskih učitelja permakulture. Iz Hrvatske su sudjelovali Karmela i Miroslav Kiš te Siniša Pocrnčić. Započeo je međunarodni projekt European Permaculture Teachers partnership koji će prema planu trajati do srpnja 2014.
 • 13.10.2012. - objavljen javni poziv za formiranje Tima za dizajniranje iPeHa; tim je radio od 5.11.2012. do 18.3.2013.
 • 2013. - nastavlja se organiziranje redovitih 72-satnih tečajeva u Zagrebu i drugim mjestima Hrvatske.
 • 13.2.2013. - objavljen javni poziv za 2. nacionalnu permakulturnu konvergenciju koja je zakazana za 1. i 2.6.2013.
 • 23.3.2013. - na Recikliranom imanju u Vukomeriću održan je zajednički susret članova iPeHa i Tima za dizajniranje iPeHa. Na susretu je bilo 17 osoba (abecednim redom): Ada Stanulović, Andrea Ira Reichertz, Bruno Motik, Damir Šeler, Goran Brumnić, Gordana Zagorec, Igor Lesar, Iris Šetić Bravar, Ivan Gregov, Kristijan Đaković, Mario Marić, Nenad Maljković, Ratko Johan, Roman Kos, Siniša Pocrnčić, Sunčana Pešak i Zoran Bračič. Kao podloga za daljnje razgovore i dogovore o ciljevima i načinu rada nacionalne organizacije permakulturista u Hrvatskoj prihvaćen je Prijedlog društvenog dizajniranja iPeHa kojeg su pripremili članovi Tima za dizaniranje iPeHa.
 • 9.5.2013. - objavljen dokument Postupak i kriteriji za dodjelu permakulturnih diploma u Hrvatskoj.

I nakon svega... pozivamo sve permakulturiste koji žele aktivno raditi na širenju permakulture, stvaranju održive Hrvatske i održivog planeta da na ovoj konvergenciji iniciraju formiranje krugova za one zajedničke aktivnosti na nacionalnoj razini koje smatraju potrebnima i važnima. Drugim riječima rečeno, u svakom krugu želimo imati aktivne predstavnike permakulturista iz svih krajeva Hrvatske.

Što su krugovi?

Napomena: opis krugova je izvadak iz Prijedloga društvenog dizajniranja iPeHa koji je podloga za daljnje razgovore i dogovore o ciljevima i načinu rada nacionalne organizacije permakulturista u Hrvatskoj. Drugim riječima, sve što piše u tom dokumentu i ovdje ispod podložno je promjenama.


 • Osnovni oblik našeg organiziranja zovemo Krug. Krug ima od 3 do 9 članova, ili više ako je potrebno.
 • Krugovi su tematski, a djeluju za područje cijele Hrvatske.
 • Članovi krugova međusobno su ravnopravni prema pravima i obavezama, no razlikuju se prema znanju, iskustvu i ulogama koje imaju u krugu.
 • Krugovi se formiraju javnim pozivom inicijatora; osnovni princip je samoorganiziranje, kako u formiranju, tako i u raspuštanju kruga; krugovi su autonomni i samostalni u odlučivanju i djelovanju.
 • Članovi se krugovima pridružuju na vlastitu inicijativu ili na poziv članova kruga; dobrovoljno i u dogovoru s članovima kruga kojem se žele pridružiti. U radu kruga sudjeluje se uživo ili putem video veze.
 • Članovi krugova mogu u krug pozivati nove članove kao stalne, povremene ili privremene; sa ili bez prava sudjelovanja u donošenju odluka.
 • Krug koji usklađuje zajedničke aktivnosti cijele organizacije zovemo Poveznica.
 • Krugovi se povezuju s Poveznicom preko dvosmjernih predstavnika/ca: svaki krug u Poveznicu imenuje po jednog svog člana, nakon čega članovi Poveznice nekog drugog svojeg člana imenuju kao predstavnika u svaki krug s kojim su povezani.
 • Aktivnosti Poveznice koordinira troje facilitatora koje članovi Poveznice imenuju između sebe. Jedan/na ima ulogu koordinatora/ice i facilitira međusobnu komunikaciju i aktivnosti članova Poveznice (prema unutra); drugi/ga ima ulogu glasnogovornika/ce i predstavlja Poveznicu i/ili organizaciju i/ili permakulturnu zajednicu prema javnosti (prema van) u vezi s našim zajedničkim aktivnostima; a treći/a ima ulogu rizničara/ke i koordinira poslove u vezi s financiranjem i financijskom poslovanjem zajedničkih aktivnosti.
 • Javni poziv za formiranje prvih krugova objavljujemo dva tjedna prije 2. nacionalne permakulturne konvergencije, a na konvergenciji formiramo krugove i Poveznicu kroz unaprijed pripremljen i facilitiran proces u kojem svi sudionici konvergencije imaju priliku predložiti i/ili se uključiti u formiranje i rad nekog kruga.

Kako će funkcionirati formiranje krugova na konvergenciji?

Facilitator će okupljenima objasniti postupak, a zatim će pozvati sve koji žele inicirati formiranje nekog kruga da pristupe stolu na kojem će biti papiri i markeri. Svaki inicijator ili inicijatorica treba na papir napisati svoje ime, te naziv kruga čije formiranje predlaže, a zatim će - tako da to svi mogu dobro čuti - ukratko objasniti čime bi se taj krug bavio. Nakon toga inicijator će papir sa svojim prijedlogom staviti na za to određeno mjesto na zidu. Kada svi inicijatori iznesu i postave svoje prijedloge, facilitator će otvoriti 'sajam prijedloga'. Svi sudionici konvergencije imat će priliku obići sve inicijatore, popričati s njima i upisati svoje ime i prezime tamo gdje se žele pridružiti. Tko želi, može se pridružiti u više krugova. Tko ne želi, ne mora se pridružiti niti jednom krugu.

To bi bilo to, ukratko. Svi ostali detalji uživo na konvergenciji. Facilitator formiranja krugova iPeHa bit će Nenad Maljković. Vidimo se!