Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Osnovna načela

Osnovna načela dizajna permakultureDvanaest osnovnih načela permakulturnog dizajna su oruđa za promišljanje koja nam, kada ih primjenjujemo zajedno, omogućuju kreativno redizajniranje našeg okoliša i našeg ponašanja. Na taj način gradimo novi svijet u kojem trošimo manje energije i resursa.
Ovi principi se smatraju univerzalnim, iako metode koje se koriste kako bi ih izrazili uvelike ovise o mjestu i situaciji. Oni se primjenjuju ovisno o našim osobnim, gospodarskim, društvenim i političkim reorganizacijama, baš kao što je prikazano u cvijetu permakulture (slika lijevo).
Etički temelj permakulture (briga za Zemlju, briga za ljude, ravnomjerna raspodjela) usmjerava korištenje ovih dizajnerskih alata, čime se osigurava da se oni koriste na adekvatan način.
Na svaki princip može se gledati kao na vrata koja se otvaraju u jedno novo cjelovito i sustavno razmišljanje, pružajući nam na taj način različite perspektive koje možemo shvatiti na različitim razinama dubine i primjene.

Promatraj i sudjeluj

„Ljepota je u oku promatrača“

Ako si damo vremena da se povežemo s prirodom, možemo dizajnirati rješenja koja će odgovarati našim specifičnim situacijama.

Ikona i izreka

U promatranju prirode važno je da se to čini iz različitih perspektiva kako bi bolje razumijeli što se događa s različitim elemenatima u sustavu. Izreka "Ljepota je u oku promatrača" nas podsjeća da stavljamo vlastite vrijednosti na ono što promatramo, dok u prirodi ne postoji ispravno ili krivo, već samo drugačije.

Sakupi i čuvaj energiju

„Željezo se kuje dok je vruće.“

Ako razvijemo sustav koji će prikupljati energiju u trenutku kada je ona u obilju, moći ćemo je koristiti u trenucima kada će nam ona biti najpotrebnija.

Ikona i izreka

Ova ikona predstavlja energiju pohranjenu u spremniku za korištenje kasnije, dok nas poslovica "Željezo se kuje dok je vruće" podsjeća da imamo ograničeno vrijeme za sakupljanje i pohranu energije.

Ostvari prinos

„Ne započinji niti jedan posao praznog želuca“

p>Osigurajte da dobivate uistinu korisne nagrade kao rezultat posla kojega obavljate.

Ikona i izreka

Ikona nam pokazuje da postoji element natjecanja u dobivanju prinosa, dok nas izreka "Ne započinji niti jedan posao praznog želuca" podsjeća da moramo dobiti neposredne nagrade koje će nas održati.

Primjeni samoregulaciju i prihvati povratnu spregu

„Kažnjavam grijehe otaca na djeci do sedmog koljena.“

Trebamo obeshrabriti neprikladne aktivnosti kako bi osigurali da sistemi i dalje funkcioniraju skladno. Ikona pokazuje da moramo početi mijenjati sami sebe kako bi mogli utjecati na svijet u kojem živimo. Izreka nas podsjeća da negativne povratne reakcije koje se često tek uočavaju u dalekoj budućnosti.

Koristi i cijeni obnovljive izvore energije

„Neka priroda upravlja samom sobom“

Iskoristite najbolje što možete obilje koje nam daje priroda kako bi smanjili konzumerizam i ovisnost o neobnovljivim resursima.

Ikona i izreka

Ikona predstavlja izvor energije kojega možemo višestruko koristiti (možemo ga koristiti za proizvodnju struje ili pogon mlina za mljevenje žitarica, za pumpanje vode i navodnjavanje, itd). Izreka nas podsjeća da kontrola nad prirodom kroz prekomjerno korištenje resursa i visoke tehnologije ne samo da je skupa, već može imati negativan utjecaj na okoliš.

Ne proizvodi otpad

„Bolje spriječiti nego liječiti“

Vrednovanjem i korištenjem svih resursa koji su nam dostupni, ništa ne bacamo u vjetar.

Ikona i izreka

Ikona nas podsjeća na recikliranje organskih materijala, konzumiranje biljnih i životinjskih 'otpadaka' a sve radi proizvodnje vrijedne biljne hrane. Poslovica "Bolje spriječiti nego liječiti" podsjeća nas da pravovremeno održavanje sprečava pojavu bilo kakvih "bolesti", te da je lako biti rasipan u vrijeme obilja, ali da taj otpad može biti uzrok poteškoća kasnije.

Dizajn od uzoraka prema pojedinostima

„Od drveta se ne vidi šuma.“

Ako se odmaknemo možemo vidjeti uzorke u prirodi i društvu. To može biti okosnica našeg dizajna, čije ćemo detalje dopuniti kako napredujemo.

Ikona i izreka

Svaki dio u uzorku je jedinstven za svoju situaciju, ali je opći obrazac univerzalan. Izreka "Od drveta se ne vidi šuma" nas podsjeća da što smo bliže nečemu sve manje vidimo krajnju sliku.

Spajati radije nego razdvajati

„Kad se male ruke slože, sve se može.“

Kada stavimo prave stvari na pravo mjesto, razvijaju se odnosi između između njih i oni rade zajedno kako bi poduprjeli jedno drugo.

Ikona i izreka

Ova ikona predstavlja skupinu ljudi iz ptičje perspektive, koje držeći se za ruke zajedno formiraju krug. Prostor u centru može predstavljati činjenicu da je "organizam više od pukog zbroja svih njegovih dijelova". Izreka "Kad se male ruke slože, sve se može" sugerira da kada smo zajedno posao postaje lakši.

Koristi mala i spora rješenja

„Tko visoko leti, nisko pada“
„Tko polako ide daleko stiže.“

Manje i spore sisteme lakše je održavati od velikih, jer na taj način bolje iskorištavamo lokalne resurse i stvaramo održive rezultate.

Ikona i izreka

Puž je i malen i spor, on nosi svoj dom na leđima i može se povući u njega kad je ugrožen. Poslovnica "Tko visoko leti, nisko pada" podsjeća nas na nedostatke pretjerane veličine i rasta, dok izreka "Tko polako ide daleko stiže" potiče strpljenje dok je primjenjujemo kao opće poznatu istinu u prirodi i društvu.

Koristi i cijeni raznolikost

„Ne stavljaj sva jaja u jednu košaru.“

Raznolikost smanjuje ranjivost i iskorištava jedinstvenu prirodu u kojoj se nalazi. Izvanredna prilagodba simbolizira specijalizaciju oblika i funkciju u prirodi. Poslovica "Ne stavljaj sva jaja u jednu košaru" podsjeća nas da raznolikost nudi osiguranje protiv promjena našeg okoliša

Koristi i i cijeni rubna područja

„Nemoj misliti da si na pravom putu samo zato što je taj put dobro utaban.“/p>

Granica je mjesto na kojem se događaju najzanimljivije stvari. Tu su često najvredniji, raznoliki i produktivni elementi u sistemu.

Ikona i izreka

Izreka "Nemoj misliti da si na pravom putu samo zato što je taj put dobro utaban" nas podsjeća da najčešće i popularno nije nužno i najznačajnije ili najutjecajnije.

Koristi promjenu reagirajuči na pravi način

„Vizija nije vidjeti stvari kakve jesu već kakve će biti.“

Možemo imati pozitivan utjecaj na neminovnu promjenu tako što ćemo pažljivo promatrati, a tek onda posredovati u pravo vrijeme.

Ikona i izreka

Izreka "Vizija nije vidjeti stvari kakve jesu već kakve će biti" podsjeća nas da je razumijevanje promjena mnogo više od linearne projekcije.