Prijatelji

Zanimljivosti

Savjeti

Radionica gradnje FINSKE MASIVNE PEĆI

Radionica gradnje FINSKE MASIVNE PEĆI

ZMAG vas poziva na radionicu gradnje masivne finske peć koja će se održati od 31.08. do 05.09.2012. na permakulturnom imanju Igora i Goge Jovičić.

Trajanje radionice je 6 dana, a cijena 300 kn za cijelu radionicu. Na radionici će se izgraditi kompletna peć i polaznici će moći vidjeti svaku fazu izgradnje. Organizator radionice je udruga ZMAG, a voditelj radionice Mirec Kasiak iz najvećeg eko sela u Slovačkoj; Zajezka (www.zajezka.sk)

prijave: info@zmag.hr (primamo samo 10 polaznika)

Više o finskim pećima:

Finske peći su izuzetno efikasne peći za grijanje prostora tradicionalno nastale u vrlo hladnim krajevima: Finskoj i Rusiji. Iskoristivost ovih peći je preko 90% (za razliku od metalnih i kaljevih peći koje postižu iskoristivost od oko 70%) što znači da doslovno više topline dobijete od iste količine drveta. Manja potrošnja drveta = manje potrošenog novca + manje srušenih stabala + manje CO2 u atmosferi. Finska peć se loži jednom dnevno a drvo zahvaljujući vrlo visokim temperaturama izgori relativno brzo. Sustav kanala za dimne plinove i velika količina termalne mase (toplinske akumulacije) omogućuju da peć ostaje i dalje topla tokom čitavog dana. Za razliku od metalnih i kaljevih peći, ovdje ne morate paziti na vatru i održavati je cijeli dan, već je dovoljno jednom dnevno naložiti. Uz sve to ove peći standardno imaju i krušnu peć.